En meteorolog jobber ikke med meteorer
Vet du hva en meteorolog er? De fleste voksne gjør sikkert det. Det er en person som studerer været og forteller oss om det skal bli sol eller regn i morgen. Vi ser dem ofte på TV.
Men som liten trodde jeg at en meteorolog studerte meteorer. Du kjenner kanskje til disse små steinene som iblant kommer fra verdensrommet og styrter til jorden? De lager en lysende bane på himmelen som vi kaller stjerneskudd.
Så jeg skjønte ikke hvorfor værmelderne på TV ble kalt meteorologer, de var jo bare opptatt av vind, regn og skyer. Hva hadde meteorer med det å gjøre?
Da jeg ble eldre, lærte jeg om opprinnelsen til disse «olog»-ordene som brukes om vitenskapsmenn: meteorologer, teologer, antropologer, psykologer, arkeologer og mange flere. De fleste er fra gammelgresk. «Olog» stammer fra logos, som betyr «lære», og den første delen av ordet forteller hvilken lære det er snakk om. «Psykologi» er avledet av psykhe, som er gresk for «sinn» eller «sjel». Psykologi er altså læren om menneskesinnet, og en psykolog er en som jobber med menneskesinnet.
Hva med meteorologi? Ordet stammer fra meteoros, som betyr noe sånt som «høyt oppe i luften», og det passer jo også bra. Meteorologer studerer fenomener høyt oppe i luften, nemlig været.
Men har meteorer noe med meteorologi å gjøre? Meteorene er jo også høyt oppe i luften.
Faktisk fikk meteorer sitt navn før vitenskapen skjønte hva de var. Inntil tidlig på 1800-tallet trodde man at meteorer kun var det lysende stjerneskuddet på himmelen, at de var som et slags lyn. Meteorer ble altså regnet som et værfenomen.
Først senere skjønte man at meteorer var steiner fra verdensrommet som enten brant helt opp i atmosfæren eller landet på jorden. Likevel ble navnet «meteor» værende, selv om man nå visste at de ikke hadde noe med været eller meteorologi å gjøre.
Språk er pussig, ikke sant? :-)
Hilsen Stian
PS. Del gjerne innlegget med en venn. :-)
1 kommentar
Helt enig
Legg igjen en kommentar
Vennligst logg inn for å legge inn en kommentar